
© Shutterstock.com
De kleine kern Provins >, het woord ‘provinciaal’ galmt er in door… Het jaarfeest > van dit agrarische stadje laat een konvooi oude tractortjes door de bovenstad ploeteren, het past allemaal bij ‘de provincie’, het kleinschalige, het rurale van het la campagne. Wolken diesel stijgen boven de bezoekers van de jaarmarkt uit. Op het marktplein puft een saxofonist zijn jazzy niemendalletje. Een rijtje marktkramen etaleert apothekersrozen > , brie en andere lekkernijen. >

© Shutterstock.com
Handelsspil tussen Zuid- en Noord-Europa
Ho, stop! Provins betekent veel meer dan een boerenfeestje met bloemetjes. Provins is werelderfgoed > juist om een jaarmarkt die goederenruil van Scandinavië tot Noord-Afrika aan elkaar schakelde. Niet zomaar een markt tussen handelaren en consumenten maar eentje tussen handelaar en handelaar. Een van de echt allergrootste jaarmarkten > waarmee de hoge heren van de Champagne zich verrijkten. De compacte heuvelstad is bijna een openluchtmuseum > en heeft nog steeds huizen met gezapige ‘overwelfde’ buiken, bedoeld voor de opslag van de marktwaar.

© Shutterstock.com
Voorloper van de euro
In de 12e en 13e eeuw bezongen > de ‘trouvères’ (Noordfranse troubadours) achter de wallen van het steenrijke Provins de glorie van de jaarmarkt. De graven van Champagne hadden zo’n belang bij de markt dat ze de reizende handelaren beschermden tegen het tuig dat hen op de vaak lange tochten onderweg belaagde. Op de markt zelf draaide een kloek juridisch apparaat dat contracten uit broedde, marktbelasting inde en problemen beteugelde. Er rolde zoveel geld op de jaarmarkt dat Provins maar besloot met een eigen munt te komen. Deze Provins denier > had als ‘vroege euro’ geldigheid in zo’n beetje heel Europa.

© Shutterstock.com
Het loopt voor geen meter meer
Hoge bergen en diepe zeeën zorgden uiteindelijk voor de vervlakking van marktstad Provins. Want in de 14e eeuw verschoven de grote handelswegen: die gingen over de hoge Alpenpassen lopen en gingen ook scheep via de Straat van Gibraltar. De jaarmarkt is in de 21e eeuw verworden tot een feestje met folklore. Het decor is gebleven en dat houdt de herinnering van Provins > als middeleeuwse marktstad > nog springlevend.