
© Shutterstock.com
Liverpool… meteen veert het liedje ‘Ferry, cross the Mersey’ > je hoofd binnen. En natuurlijk de hits van de Beatles. Yesterday. Penny Lane >. Maar merseybeat is niet het enige waar Liverpool beroemd om is geworden. Of beter gezegd, berucht. Want (James) Penny waar een laan in Liverpool naar genoemd zou zijn, verwijst in dit geval naar een slavenhandelaar >.
Nederland geeft het stokje over aan Engeland
In de 18e eeuw was het een komen en een gaan van schepen met ladingen voor de zuidelijke staten > van Amerika. Mensenladingen. Afrikaanse gevangenen die vanuit duizenden schepen voor goudgeld aan Amerikaanse planteurs werden verkocht. Een zwarte pagina in de geschiedenis en Nederland > hoeft niet de hand in eigen boezem > te steken. Want de Nederlandse slavenhandelaar > was al een begrip voor de Engelse dat werd. Met al die slaven was het geen wonder dat Liverpool uitgroeide tot een turbulent havengebied.
Een minder geketende scheepsgast
In 1807 kwam het sein op rood te staan voor de slavenhandel >. Liverpool zou Liverpool niet zijn als het niet meteen een nieuw handelsspoor rook. Britanny rules the waves. De groei van het British Empire > legde de stad beslist geen windeieren. In de 18e en 19e eeuw bloeide Liverpool op tot een van de belangrijkste centra voor de wereldhandel. Al deze bedrijvigheid valt nu nog af te lezen aan de dokken >, de gebouwen en de musea waaronder het slavernijmuseum >.
De kapiteins bleven ook hun oude handeltje min of meer trouw: mensen de oceaan over vervoeren, naar Amerika. Maar dit keer was het einddoel niet Uncle Tom’s slavenkot, maar The American Dream. Emigranten > aan dek, dus.

© Shutterstock.com

© Shutterstock.com
En altijd zoekt Liverpool het weer in de ‘vergroting’. Het imponerende en tot voor kort als werelderfgoed bekroonde Water Front kan namelijk zelfs enorme cruiseschepen laten aanmeren. Een honderdduizendtonner tot in het centrum laten doorvaren, dat doen zeer weinig havensteden Liverpool > na.